01 d’abril 2009

Caos a Barcelona

Miquel
Es tracta de l'última creació d'Ubisoft, els productors d'Assassins Creed, Prince of Persia o Splinter Cell, entre altres títols famosos; una companyia que es dedica a crear i desenvolupar jocs per a ordinador i altres plataformes interactives, Wheelman n'és el títol i Vin Diesel n'encarna el paper principal. La web del joc en qüestió presenta Barcelona com la capital cultural europea, i el jugador haurà de realitzar una sèrie de missions carregades d'adrenalina electrònica, des del Passeig de Gràcia fins al Port Vell, recorrent la capital catalana a tota velocitat.

Deixant el joc en si de banda, i l'anàlisi que se'n pugui fer des del punt de vista del consumidor, em sobrevé notablement com Barcelona ha resultat escollida per centrar l'escenari d'aquesta última producció de la companyia francesa. Normalment, quan hom s'imagina un ambient idoni per recrear persecucions, tiroteigs, robatoris i moviments que ocorren en els mons obscurs més enllà de la llei, pensa en Miami, Los Àngeles, Nova York, Tòquio, Hong Kong, o fins i tot, Moscou. Doncs no; Barcelona.


En qualsevol cas no ens podem enganyar; Barcelona i la radical transformació social que ha experimentat durant els últims anys presenta tots els al·licients per dedicar-hi un joc d'aquestes característiques. La nostra ciutat s'ha convertit, no tan sols en "la capital cultural europea", com pretén vendre'ns Ubisoft, sinó la capital mafiosa d'Europa. Llur sentència, tot i difícil de pair, es pot verificar dia rere dia llegint els enunciats dels mitjans nacionals: membres de la camorra napolitana viuen tranquil·lament al Maresme blanquejant diners; màfies de països de l'est trafiquen amb noies joves per a prostituir-les arreu del país, o et paren a l'autopista fent-te creure que són membres de l'ordre i et roben a punta de pistola; cèl·lules d'Al-Queda resideixen a certs barris cèntrics de Barcelona traçant el disseny logístic del pròxim atemptat; enfrontaments entre Ñetas i Latin Kings ja no són cap novetat; requisicions de droga provinent del Marroc ocorren amb certa freqüència; sindicats i treballadors emprenyats protesten dia si dia també tallant vies de circulació; policies corruptes que col·laboren en activitats il·legals... I així podríem seguir tot el dia. Què us deia? L'escenari perfecte.

Barcelona, la nostra gran ciutat, la ciutat de Gaudí; la metròpoli que projecta la cultura catalana arreu del món i que ens mostra com a poble més enllà de les nostres fronteres, aviat deixarà de ser un referent positiu per a nosaltres. Com a català, poques situacions superen la satisfacció d'anar a l'estranger i dir que ets de Barcelona, o dels voltants, i veure dibuixat un somriure d'enveja a la faç del teu interlocutor, que et diu que és una ciutat esplèndida. Aviat perdrem el crèdit que ens hem guanyat a pols durant la història, i des de fora ens veuran com uns indesitjables, amb el mateix recel amb que l'habitant estàndard de la península es mira un equatorià, un romanès o un algerià. No podem sinó esperar que d'entre la mediocritat política d'enguany, en sorgeixin respostes efectives i mesures contundents que retornin la nostra capital al lloc que es mereix; si és que encara hi som a temps. 

9 Comentaris:

 1. Hola Miquel!
  Doncs si, sembla que a Barcelona viuen molts "mafiosos" :(
  Quan vaig sentir els comentaris de l´autor de "Gomorra" em vaig quedar esgarrifada.
  A veure si fan algún joc sobre la cultura catalana o semblant.
  Salutacions.
  Sílvia

  ResponElimina
 2. Sí, però vols dir que tot això negatiu que té Barcelona surt també al joc?
  No crec que la gent canvïi la seva opinió respecte la capital catalana després d'haver jugat a un videojoc.
  Però el que sí que és veritat és que entre els gràfics i la temàtica, els videojocs cada cop s'assimilen més a la realitat.

  Adéu!

  ResponElimina
 3. No, però el que en Miquel vol dir és que si ja centren un joc d'aquestes característiques a Barcelona, vol dir que ja hi ha gent que ha valorat aquesta mateixa opció que el nostre company ens explica.

  Jo personalment penso que el canvi tant brusc que està visquent Barcelona en els últims anys, ha fet que aquestes màfies s'hi reuneixin, sempre en les ciutats més importants, on cada vegada poden realitzar més negocis.

  Dany.

  ResponElimina
 4. L'incís que buscava jo era aquest que diu en Dany, si basen un joc d'aquest tipus serà perquè la realitat ofereix proves de que a Barcelona ja succeeixen aquest tipus de coses. Si no, el joc no tindria cap mena de sentit.

  ResponElimina
 5. He estat un any practicament visquent a Barcelona i a més movent-me per pràcticament tots els barris, i us puc asegurar que l'ambient que s'hi respira s'assembla força al que ens ha explicat en Miquel.

  A la que es fa de nit per exemple els metros s'omplen de Latin kings. Els assalts de contenidors estan a l'ordre del dia, és més, quan va sortir la PS3 per exemple la gent ja esperava que algun "personatge" interceptés un contenidor d'aquests per aconseguirla a un preu molt inferior. També caldria esmentar la gran quantitat de droga que circula per Barcelona pero la cosa ja s'allargaria massa i no vull excedirme en el comentari.

  Només volia donar suport al tema publicat per en Miquel, i que Barcelona és molt bonica si la vas a veure un dia en plan turista i/o de compres, però si hi vius llavors és una altra.

  Enric

  ResponElimina
 6. P.D. T'has oblidat dels Xinesos i els "paquis". Estan monopolitzan tot el que és el petit comerç i pot ser et seria interessant de cara a un futur tema del blog.

  P.D.II Com una anècdota, no se si t'ho vaig explicar, però en una mateixa setmana em van intentar robar dos cops els "exèrcits de rumaneses embarassades" que circulen per plaça Catalunya i als metros. Ja t'explicaré amb calma com s'ho fan, perque és curiós.

  Una abraçada,
  Enric

  ResponElimina
 7. Aquí les prioritats són unes altres: multar a la gent que va a 100km/h per l'autopista o que rega el jardí amb aigua de boca... I així ens comença a lluir el pèl...

  ResponElimina
 8. Si han escollit Barcelona és precisament perquè té "nom" i enganxa.
  Tot el que comentes, de canvis socials, no és exclusiu de la capital catalana, la degradació va unidaa un tipus de globalització que ha primat el benefici, els diners ràpids, el moviment de capital, que no pas l'extensió d'un Estat del benestar. Socialment crec que a Barcelona, i Catalunya en genral, s'han fet les coses prou bé en l'aspecte de la cohesió social. No tant com caldria, però déu n'hi do. D'altres ens han volgut fer creure que no creixíem com ells i que estàvem en decadència... quan el que aquí s'ha fet ha estat un creixement una mica més ordenat i racional.
  Aquesta crisi posarà a cadascú al seu lloc un altre cop, i tot i que aquítambé la patirem de valent, no tinc pas cap dubte que podré seguir anant per Europa i sentir-me envejat del lloc on visc.

  ResponElimina
 9. M'agradaria creure que és tan sols una decisió comercial que es deu al prestigi barceloní; però sincerament em costa de creure. Barcelona, per alguna raó, ofereix incentius per a desenvolupar-hi activitats, diguem-ne, obscures, i això no és només un fenomen actual, sinó que a principis de segle XX ja ens ho trobàvem amb lògies, societats secretes i organitzacions polítiques i ideològiques de tot tipus.

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.