14 de maig 2009

Estruç Ibèric

Miquel
Escrivia Salvador García-Ruíz, fa uns dies, al seu bloc, una reflexió sobre l'evolució de la llibertat de premsa a nivell mundial, tot i que, ben mirat, un terme més adequat per definir la tendència actual seria, malauradament, involució. Em preguntava jo quina posició ocupaven els nostres hostes preferits en el rànquing, la resposta: posició 49.

L'episodi del Jueves al juliol del 2007, quan es va censurar la famosa portada del magazín amb el Príncep Felip i la seva consort com a protagonistes va aixecar molta polseguera, i suposo que des d'ençà han baixat moltes posicions en aquest llistat. Menció apart mereix la trajectòria històrica dels nostres veïns, on això de fer passar garsa per perdiu ja ve de lluny.

Avui, i seguint aquesta tradició ancestral, ha tingut lloc l'última edició de la censura espanyola envers les manifestacions, diguem-ne, perifèriques. És qüestió d'hores perquè blocs i diaris d'arreu de l'estat, i vull creure que també  d'Europa, en vagin plens. El còctel explosiu que s'ha anat gestant durant les últimes setmanes al voltant de les aficions basques i catalanes a fet tremolar l'Espanya més reaccionària, i Televisió Espanyola no ha ensenyat la xiulada monumental que s'han endut el Rei dels espanyols i l'himne sense lletra quan ha sonat a Mestalla. El més graciós de tot plegat, i mira si en són d'enginyosos, és que a la mitja part sí han ofert les imatges de quan ha sonat l'himne al·legant problemes tècnics, això sí, plans molt curts d'una persona i amb el so ambient el més baix possible.

La vella manipulació espanyolista queda avui superada per l'abast dels altres mitjans de comunicació i les noves tecnologies, i si abans podien fer i desfer a gust, imposant la seva voluntat informativa, avui aquestes accions només fan que evidenciar la por que tenen i que sempre han tingut. La única diferència és que ara podem veure les dues cares de la moneda, i el que semblava un mascle formós resulta ser un estruç que amaga el cap sota terra quan no vol veure la realitat.


7 Comentaris:

 1. Hola Miquel!
  Un comportament trist i absurd. Com podien pensar que ningú s´assabentaria de la censura? a més de censors, poc espavilats :(
  Salutacions
  sílvia

  ResponElimina
 2. TVE és impròpia del segle XXI. Per això la seva audiència és de gent gran ( en alguns programes no) i per això o canvien o d'aquí uns anys no els mirarà ni la mare que els va parir. Els hi haurien de fer arribar un missatge:renovar o morir!

  ResponElimina
 3. @ Sílvia

  Ja han fet fora al cap d'esports. Tot plegat sembla un acudit dolent: un tal Reyes l'han fet fora després de la final de la Copa del Rei.

  @ Adrià Izard

  TVE només és una mostra de tot allò que toquen els tentacles de l'administració espanyola, misèria i més misèria.

  ResponElimina
 4. Totalment d'acord. Jo crec que l'encarregat va pensar que era millor no escoltar la xiulada i va canviar. Però a la mitja part (amb manipulació inclosa) van rectificar per no ferir els sentiments dels espanyols que si no escolten l'himne es moren...
  La Copa no s'hauria de dir Copa del Rei i amb això s'acabaria tot: o és que sona l'himne espanyol abans de cada partit de Lliga?
  Adéu!

  ResponElimina
 5. El cap d'esports serà com el de les famoses càrregues dels mossos, Holmos em sembla que es diu. En breu el tornaran a agafar per alguna altra cosa relacionada.

  ResponElimina
 6. El més bo de tot va ser que alguns mitjans digitals van oferir l'àudio de l'himne a la mitja part. Us imagineu això aquí?

  ResponElimina
 7. @ Adrià Izard

  Vaig llegir en un bloc que ara mateix no recordo quin és que la dona del cap d'esports és la cap de premsa del vaixell reial de la monarquia, o quelcom per l'estil. Tranquil que ja estan tots ben endollats.

  @ Reflexions en Català

  Impresentable. L'Iu Forn en parlava una mica de tot plegat al seu article d'ahir dimarts a l'Avui.

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.