13 de juliol 2009

Alcohol, drogues i lletra petita

Miquel
És ben sabut que les notícies que succeeixen al món mundial competeixen en un mercat, que segueix uns certs cànons econòmics, i que depenen de la competència existent en aquell precís instant per aconseguir un cert ressò als diferents àmbits informatius. És dir, i per posar un exemple fàcil i entenedor, si el mateix dia que un tornado destrossa uns barris a Kansas, un avió s'estavella al pacífic, un terratrèmol de grau vuit afecta la Xina, ETA comet un atemptat amb víctimes mortals i  la grip nova infecta a cinquanta mil noves persones a la Unió Europea, és probable que no ens arribi els detalls del que ha succeït a Kansas.

En aquesta línia, el passat diumenge dia 12 El Periódico em sobtava amb una notícia resumida en poques i breus línies que en altres circumstàncies hagués ocupat portada, títol i diverses pàgines d'opinió i debat; no obstant, i donada l'alta oferta de notícies rellevants recents, la informació en qüestió es relegà a una de les pàgines interiors amb les noves secundàries. El model del nou finançament, les revolucions i contrarevolucions bananeres a Hondures, les repressions comunistes totalitàries, valgui la redundància, contra els uigurs o fins i tot l'eclipse de lluna més llarg del segle XXI han impedit una difusió més adequada de la informació.

El text, íntegre, resava així: "El 69% de los tests de alcoholemia, positivos. Unos 9000 conductores han dado positivo en la pruebas de alcoholemia realizadas por los Mossos d'Esquadra en las carreteras catalans entre enero y mayo de este año. En los tests para comprobar el consumo de drogas, los resultados positivos han rozado el 60%". Ras i curt, 7de cada 10 persones que bufen han begut i 6 de cada de 10 han pres algun tipus de droga. 

Les dades són realment impactants. Amb quines garanties hem de sortir a conduir per les carreteres del país envoltats d'aquests brètols beguts i drogats? Per què l'administració no s'hi ha referit a aquestes dades? Per què els mitjans no han fet una pressió més forta sobre el tema? Després de les crítiques al conseller Saura arran de totes les mesures que va prendre en matèria vial, radars, límits de velocitat, etc; i que foren primmirades i analitzades de forma ehxaustiva per la majoria de mitjans, de cop, les carreteres ja no importen i la noticia es condemna a l'actualitat secundària, a la lletra petita. Mà negra administrativa? Realment, no ho sé. Ara per ara l'únic que es pot concloure és que les nostres vies de circulació són cordes de funàmbul on drogues i alcohol es barregen per crear un còctel explosiu on cada setmana s'hi perden vides miserablement.  

7 Comentaris:

 1. Si aquestes dades són reals ja no torno a anar per la carretera. Efectivament, són uns números impressionants i tampoc entenc com és que no se n'ha parlat més malgrat les altres notícies importants que hi ha.

  Adéu!

  ResponElimina
 2. Collons m'acabes d'acollonir. Mira que són besties els conductors. ¿ Que no saben que amb dos wiskies són un perill per ells i pels demés...?. Com diu el bo del Sostres, el carnet a partir dels treinta :) bé això ho dic perquè en tnc 31 jejeje...saludus

  ResponElimina
 3. Hi ha una cosa que no em quadra: si el 69 % dels que han bufat han donat positiu, i han donat positiu 9000 persones, això vol dir que a Catalunya només han fet bufar unes 13000 persones durant cinc mesos, 2600 bufadors cada mes. Trobo que és molt poc.

  ResponElimina
 4. @ Albert

  No ho sé si són reals, són les que oferia El Periódico, ara que amb els temps que corren ja no sé que creure'm i que no.

  @ Noctas

  Els que són uns bèsties als 20 crec que, la majoria, seguirà sent-ho als 30, el problema fonamental diria que és més aviat de caire educatiu.

  @ Ssr

  A mi tampoc em quadra gaire tot plegat, certament. Recordo que no vaig llançar el trosset de diari amb la noticia, quan el trobi li faré una foto i l'ajuntaré al text.

  Gràcies pels cometaris!

  ResponElimina
 5. Em sembla recordar haver vist una notícia a tv3 que deia que durant la nit de Sant Joan menys d'un 10% dels conductors "bufadors" van donar positiu. Tiro de memòria però recordo que la xifra era molt baixa, ho recordo perquè em va sorprendre.

  ResponElimina
 6. Hola Miquel!
  Són un perill pels demés. Cal retirar-lis el carnet.
  Salutacions
  sílvia

  ResponElimina
 7. @ Adrià

  Si, jo també recordo quelcom semblant sobre la nit de Sant Joan.

  @ Sílvia

  Estic d'acord, tolerància zero.

  He trobat el retall del diari però no el puc pujar perquè la càmara no em funciona. Tot i així, he trobat l'enllaç de la noticia a la web del Periódico i el que hi diu es una mica diferent, potser es van equivocar...

  http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=628567&idseccio_PK=1021

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.