07 de setembre 2009

Desmuntant Espanya

Miquel
"Ningún vencido tiene justicia, si lo ha de juzgar su vencedor”, foren les paraules d’un il·lustre castellà. La raó inherent i intrínseca del guanyador és un argument caduc, un recurs no renovable i limitat, i Espanya n’està malgastant les últimes reserves trobades precisament als jaciments que el franquisme va intentar cavar durant quaranta anys arreu del país. D’aquests pous ideològics cavernosos en sorgeix la mentalitat pseudodemocràtica actual, que es manifesta impúdicament setmana rere setmana demostrant fins a quin punt la transició democràtica encara no es troba, ni de bon tros, enllestida. I d’exemples n’hi ha a cabassos.

Per una banda ens trobem la il·legalització sistemàtica de l’esquerra abertzale basca: els partits Batasuna, Acción Nacionalista Basca, Partido Comunista de las Tierras Vascas, les candidatures Herritarren Zerrenda, Autodeterminaziorako Bilgunea, Abertzale Sozialisten Batasuna, Aukera Guztiak, Demokrazia Hiru Milloi, i els grups parlamentaris Sozialista Abertzaleak i Nafarroako Sozialista Abertzaleak; i en canvi, d’altra banda, trobem com els hereus polítics de la dictadura campen lliurement sota els noms de Falange Espanyola de las JONS, Falange Auténtica o Frente Nacional, essent els objectius d’aquestes organitzacions els mateixos que al 1936. El partidisme instaurat al Tribunal Constitucional, on cada magistrat és reconegut per la seva tendència política, clara mostra del llegat autoritari del franquisme, on la separació dels poders de l’estat és encara un eufemisme, habilita la maquinaria política tentacular espanyola per influenciar més enllà dels poders legislatiu i executiu. Un tercer cas podria ser l’aberrant negació de reconèixer l’autoproclamat independent estat de Kosovo, constituint amb Rússia i Sèrbia, en paraules de Sostres, un sinistre triumvirat. L’ últim exemple, i el que avui ens ocupa, tot i que la llista seria eterna, són les recents i contundents declaracions de la Vicepresidenta de la Vega: En la Constitución no cabe la autodeterminación y la independencia. Amb aquesta rotunditat De la Vega evidencia les mancances democràtiques de l’statu quo espanyol i manifesta una vegada més la doble volició dels socialistes espanyols, més influenciats per la dictadura que no es pensen. De portes enfora, en l’àmbit europeu, s’alineen amb el progressisme laborista, socialista, tolerant i multicultureta; i a casa, amb les cortines ben corregudes, són el paradigma de la mentida, la coerció i la negació de la llibertat en nom de l’ordenament constitucional.

Sortosament per als que viuen d’aquest ofici, la memòria ciutadana envers la política és, generalment, fugaç i la capacitat crítica de la societat, limitada. Durant el 2004 i el 2005 la pròpia De la Vega i la resta de l’apparàtxik socialista es mobilitzaren massivament per aconseguir un recolzament majoritari sobre la Constitució Europea, fins al punt que s’usaren estratègies poc ortodoxes i de resultats dubtosos per promocionar-la. El text en qüestió defineix a l’article 3 punt 4: “(la Unió) contribuirà [...] a l’estricte respecte i al desenvolupament del Dret internacional, en particular el respecte dels principis de la Carta de les Nacions Unides” com un dels objectius la Unió. Tot i que aquest article ha estat derogat pel posterior Tractat de Lisboa, un 76% dels espanyols que van votar aquell 20 de febrer de 2005 van fer-ho afirmativament, així doncs, s’entén que Espanya, tan el poble com les institucions, respecten tals principis. L’esmentada Carta, signada a 26 de juny de 1945 a San Francisco, conclou com un propòsit de les Nacions Unides a l’article 2: “Fomentar entre les nacions relacions d’amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de la lliure determinació dels pobles[...]”. Anant una mica més enllà, aquest “estricte respecte” també s’hauria d’estendre als demés dictàmens de les NNUU com la resolució 1541 de 15 de desembre de 1960, que exposa al principi VII a l’apartat A: “La lliure associació hauria de ser resultat d’una opció lliure i voluntària de les gents del territori interessat expressada mitjançant un procés informat i democràtic. Hauria de ser un procés que respectés la individualitat i les característiques culturals del territori i les seves gents [...]”; i a l’apartat B: “El territori associat hauria de tenir el dret de determinar la seva constitució interna sense interferències exteriors, en concordança amb els processos constitucionals i el desitjos lliurement expressats de la gent”. Encara més; resolució 1514, publicada un dia abans que l’anterior, principi I: “La subjecció de les gents a subjugació forana, dominació o explotació constitueix una negació dels Drets Humans fonamentals, és contraria a la Carta de les Nacions Unides (referendada indirectament pels espanyols al 2005) i és un impediment a la promoció de la pau mundial i la cooperació”; principi II: “Totes les gents tenen el dret a l’autodeterminació, en virtut a aquest dret poden determinar lliurement el seu estatus polític i perseguir lliurement el seu desenvolupament econòmic, social i cultural”.  

Un cop palesa l’ambigüitat i el conseqüent despotisme existent, i gràcies a l’eficàcia amb la que generen múltiples i convenients interpretacions interessades de determinats manifests, queda clar que l’estat espanyol es situa a l'alçada de la Xina, l’antiga URSS o Turquia en matèria de política interior. Si bé Espanya va saber redreçar el timó i mostrar-se internacionalment propensa als acords i col·laboracions supranacionals, de portes endins no ha sabut adaptar-se a les divergents necessitats de la societat i ha mantingut viu el procés homogeneïtzador social i cultural que inicià Franco; i fins ara, com deia al principi, els pous ideològics ancorats en l’autoritarisme han atorgat la suficient solidesa per validar inapel·lablement les consignes estatistes espanyoles, però amb el pas del temps el rigor i la vigència es dissipen i l’adustesa s’apodera dels arguments dels apologetes espanyolistes que pretenen perpetuar aquesta dictadura democràtica. Cada cop estem ens trobem més a prop del punt d’inflexió definitiu; l’últim pou l’acabarem de desguassar a Arenys de Munt.

9 Comentaris:

 1. Trobo el teu post una mica exagerat. Penso que ara mateix, un referèndum sobre la independència de Catalunya el guanyarien els que volen seguir sent Espanya.

  Ara bé, avui dia la independència i l’autodeterminació no caben dins de la Constitució: en això la vicepresidenta va dir la veritat. Però l’explicació del perquè aquesta Constitució està redactada d’aquesta manera, almenys en el camp al que et refereixes, la podem trobar en un intent de trobar un encaix a Catalunya i al País Basc dins d’Espanya, intent que, en el seu temps, va ser molt lloable. El problema és que els socialistes varen fer el necessari perquè Andalusia formés part també de les autonomies de l’article 151, el que va desvirtuar completament aquest intent.

  Hi ha un article molt interessant avui al País, d’en Josep Ramoneda, parlant d’aquests temes, de la necessitat d’una reforma de la Constitució i del lloc que hauria d’ocupar un Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, per les Corts Generals i per referèndum del poble català. I parlant també de perquè avui ningú gosa parlar d’aquesta reforma.

  El problema de l’encaix de Catalunya dins d’Espanya o de la independència és complicat i, ara mateix, no veig ningú que tingui les idees massa clares de com resoldre’l. Una cosa és certa: parlant amb molts empresaris catalans t’adones de que estan completament contra qualsevol intent d’autodeterminació.

  ResponElimina
 2. Estic bastant d'acord. Encara han de canviar moltes coses perquè Catalunya sigui algun dia independent, i una d'elles és que el govern espanyol no només faci cas del que li interessa d'aquesta carta de les Nacions Unides.

  Adéu!

  ResponElimina
 3. Bo Miquel., és vostè un articulista molt acurat...saludus crack..ahhhh per cert, Tots aquests partits que no condemnen el terrorisme, que segueixin il.legals, si us plau , i tots els de la falange que els posin a tots a la presó...et recomano l'article del Sostres. Un advocat de l'estat que va pertànyer a la falanage ha sigut el que ha interposat el recurs contra el refrèndum...en fi

  ResponElimina
 4. @ Ssr
  No es tracta de qui guanya o deixa de guanyar els referèndums, si nó la voluntat democràtica espanyola al oposar-se a la convocatòria frontalment. Aquest fet només ajuda a crear més arguments per voler-se independitzar. Sense anar més lluny el Quebec ha tingut varis referèndums en que han preferit seguir formant part de Canadà i no hi ha hagut cap problema, el Parti Quebecois encara segueix apostant per la independència.

  El que jo crec que és exagerat és la manca de llibertats existent en un país que es considera de democràtic.

  @ Albert
  Han de canviar forces coses, i penso que la convocatòria d'Arenys de Muny és un passet endavant cap a l'objectiu final.

  @ Noctas
  Gràcies, senyor Noctas, es vosté un afalagador. Socialistes i falangistes units contra el dret a decidir dels catalans: la vertadera Espanya.

  Gràcies pels comentaris!

  ResponElimina
 5. Jo no estic amb SSR pot ser amb un referèndum guanyes el sí. El problema no és de resultat el referèndum, és pot guanyar o es pot perdre com diria Charly Reixac, ja depèn de la voluntat del país, la majoria decideix.

  El fet i el problema raó què un col·lectiu que defensa el sí i diu que s'ha de fer un referèndum.
  I un altre partidari de la dependència que diu que no. No és poden fer referèndums perquè la sobirania és espanyola i s'agafen a "la legalitat" per dir què no.

  El cas és paradigmàtic comparat amb el món civilitzat, Eurodiputats de Alemanya i Itàlia s'han escandalitzat per la presència de la Falange a Arenys. I les comparacions amb països com Canadà deixa Espanya a la alçada del Betum. Vegeu: http://elsalouenc.blogspot.com/2009/09/quebec-i-arenys.html (espero que no t'importi que em fagi publicitat).

  ResponElimina
 6. No he rebut les teves respostes. Torna'm-ho a enviar abans de dilluns. Gràcies.

  ResponElimina
 7. Jo sóc empresari i estic a favor de la independència!!

  ResponElimina
 8. @ Josep (sl)
  Ha sigut gràcies al ressó que ha provocat la reacció de l'espanyolam contra el referèndum que Europa s'ha adonat de la vertadera mentalitat d'aquest país i els seus governants. La famosa caverna.

  ResponElimina
 9. Anònim: Jo també estic a favor de la independència per la meva condició d'empresari.

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.