12 d’octubre 2009

Per no ser liberal

Miquel
El diari Avui ens ha obsequiat recentment amb una sèrie d'articles i accions que posen en dubte la seva qualitat periodística i el seu pretès compromís amb la neutralitat i el rigor. En un moment en què la credibilitat dels mitjans de comunicació tendeix a la baixa, especialment a Catalunya on l'espanyolització de TV3 és cada dia més evident, l'Avui podria emergir com el mitjà català de premsa escrita de referència. No obstant, aquesta irrupció es converteix en una utopia quan el diari en qüestió ens regala contínues ensopegades com l'escandalosa retallada, feta pública pel blog Reflexions en Català, que han aplicat a una Carta al Director enviada des de Vic.

Més enllà, dissabte passat, mentre preparava la bossa d'esport de bon matí per passar el cap de setmana fora de casa, llegia per sobre les principals noticies de l'Avui.cat. Res em va cridar l'atenció de forma especial, excepte al final, quan vaig llegir l'editorial de n'Ernest Folch titulat "No sóc liberal". Des de fa quatre anys m'han inculcat que la única doctrina econòmica viable es el liberalisme, per tant aquesta declaració de principis tan xocant per part d'un editor de l'Avui es mereixia més que una lectura ràpida.

Al seu article, el senyor Folch analitza la presència de la nostra llengua a diversos àmbits de la societat catalana. Així, conclou que al cinema, a la televisió, a les llibreries o a l'etiquetatge de productes el català es troba en una clara situació d'inferioritat lingüística. Ara bé, tot això ja ho sabíem; el que realment em resulta escandalós és l'argumentació amb la qual justifica el seu rebuig al liberalisme, segons Folch: "Simplement hem de girar la frase i dir: Com més intervenció millor".

És ben cert que els liberals pretenen la menor immersió administrativa possible, però també és igualment cert que la doctrina liberal ha identificat una sèrie de béns de consum de caràcter públic que per la seva naturalesa requereixen la intervenció d'un ens governamental. Talment com succeeix amb les forces armades o amb les infraestructures bàsiques, a Catalunya, la llengua pròpia també forma part d'aquest tipus de béns i és el deure de la Generalitat immiscir-se i regular el desajust existent. Això no només ho dic jo, sinó altres senyors amb més credibilitat com un tal Sala-i-Martín, professor de la Universitat de Columbia, Nova York. Al seu article Liberalisme Econòmic i Ultranacionalisme Espanyol, que data del 1998, ho explica millor que ningú.

Per acabar-ho d'adobar, Ernest Folch es convenç a si mateix que amb la seva argumentació: "ja sé que estic ofenent a molts liberals", quan la pura realitat és que qualsevol liberal amb les nocions bàsiques d'economia haurà descobert que el seu escrit no s'aguanta per enlloc i que l'editor en qüestió no hi entén gaire. Ben mirat, potser no hauria d'esperar-se tant a revisar els seus principis, tal i com esmenta al final del article.

Adjunto de nou l'enllaç de l'article: No sóc liberal.

6 Comentaris:

 1. Tal i com em va dir un professor de Biologia fa temps, els periodistes s'han de limitar a transmetre la informació. Ells no són ni biòlegs ni economistes, per tan no podràn enraonar de segons quins temes amb la mateixa fermesa i credibilitat que els segons. Cadascú té la seva especialitat. A més a més els diaris els llegeix molta gent i han d'anar amb molta cura, ja que poden crear idees equivocades si els lectors no s'enadonen. (Per si de cas, espero no haver ofès a cap periodista)

  Enric

  ResponElimina
 2. Si tinguéssim un estat propi que ens defensés, no caldria intervenir.

  Com més intervenció, millor? No, gràcies.

  ResponElimina
 3. Aquest Folch és un analfabet funcional. Quina llàstima el que està passant a l´Avui....com bé dius podria emergir ara com el portanveu del país, però clar, cadascú es deu als seus amos...quina pena tot plegat!
  Salut, Pàtria i Llibertat!

  ResponElimina
 4. Tens raó.
  Encara que ho fa sovint l'Ernest Folch això d'anar en contra de les coses òbvies. A vegades l'escolto al "tu diràs" de Rac1 i de tant en tant deixa anar coses com aquesta però parlant de futbol.

  Adéu!

  ResponElimina
 5. Subscrit el què diu l'Albert sobre la intervenció de l'Ernest Folch al Tu diràs. Intenta defensar coses indefensables i a més fa creure a la resta de gent que estan equivocats. Cadascú que es dediqui al què li toca i si ell és periodista, a informar o com a molt a opinar, però no a doctrinar.

  ResponElimina
 6. Liberalisme no és un concepte que lliga més amb qüestions econòmiques? Ho dic perquè em perdo amb certs conceptes. Que recony té a veure amb el liberalisme tot el que es refereix al patriostisme? El país que se les dona més de liberal (EEUA-tinc els meus dubtes) és el més patrioter de tots...

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.