20 de novembre 2009

Ambaixador per un dia

Miquel
La meva inactivitat blocaire dels últims dies ha vingut condicionada pel frenètic desenllaç futbolístic que ha tingut la present temporada. Tot i guanyar per segon any consecutiu la conferència, després de disputar tres partits en tres dies, ahir vam perdre contra la famosa Universitat de Duke per 3-2 a la primera ronda dels play-offs nacionals, posant així punt i final a la campanya 2009.
________________________________________________

Fa cosa d'un mes la universitat va proposar als estudiants internacionals participar a la "International Expo" que, com cada any, s'organitza al voltant d'aquestes dates en motiu de la celebració de la "International Education Week". Per un motiu o altre mai havia pogut prendre'n part en els tres anys anteriors i conscient de la meva disponibilitat en la present edició em vaig presentar voluntari per formar-ne part. Els membres de l'organització, un cop fetes les pertinents explicacions, no van posar cap tipus de pega perquè juntament amb Aràbia Saudita, Brasil, Corea del Sud, França, Ghana, Holanda, Índia, Nigèria i la Xina, representés Catalunya a l'exposició.

Durant tot el matí els representants dels deu països ens vam situar al punt més cèntric del campus i vam estar informant a la resta d'estudiants interessats les costums, tradicions i altres fets interessants de les nostres terres d'origen. No em puc pas queixar de la concurrència que tingué el meu estand, en una mica més de dues hores vaig informar un bon grapat d'estudiants de la situació que es viu a Catalunya, sense dramatismes innecessaris però amb contundència.

El mateix dia de l'exposició, el passat dimarts 17, també es va celebrar la conferència "Economics from a Global Perspective" amb la doctora Ullrich, professora d'Economia, conduint l'acte. La xerrada analitzava la situació econòmica mundial actual i la posava en perspectiva gràcies a la col·laboració de sis alumnes que a mode de ponents van compartir la seva opinió sobre com creuen que la crisi actual ha afectat el seu país. De nou, i aquest cop juntament amb representants de Aràbia Saudita, Brasil, Ghana, Xina i Zimbabwe, vaig tornar a representar humilment a Catalunya davant d'una assistència considerable.

Quan va arribar el meu torn, vaig explicar la precària situació econòmica que es viu a Catalunya, condicionada, en part, per les condicions injustes que s'estableixen des de Madrid i la falta de lideratge i solucions des de tots els estaments polítics estatals i nacionals. Alhora, vaig comentar el fort impacte de la crisi a tot el país degut a un teixit productiu basat en dos sectors que s'han vist greument afectats per la recessió mundial i que no han sabut reaccionar eficientment com són la construcció i el turisme. Al final de l'acte, no va faltar la pregunta de perquè representava a Catalunya i no Espanya; com podreu entendre, aquest fet també va merèixer la seva conseqüent explicació que tothom va semblar comprendre.

No puc negar que els dies previs als actes que he explicat em trobava força neguitós per poder representar a Catalunya com un país normal. Al cap i a la fi, però, sempre he pensat que ha de ser així, si volem que la comunitat internacional ens tingui en consideració ens hem de presentar a nosaltres mateixos sense complexos ni submissions; mostrant-nos tal com som amb modèstia, però sense vergonya i amb la determinació de saber que el nostre anhel és simplement la llibertat i la justícia per al nostre petit poble.

13 Comentaris:

 1. Miquel, sí senyor! Amb un parell que es diria. M'agradaria escoltar la teva ponència però imagino que no deu haver estat registrada. De totes maneres, gent com tu, a través d'aquests gestos poseu a Catalunya en el mapa i en la consciència de la gent.

  Moltes gràcies per fer-ho per la part que em toca. Una abraçada crack.

  ResponElimina
 2. Tots hauriem de fer com tu!
  Defensar Catalunya al món i explicar la nostra situació i el nostre futur. És bo que el món ens conegui perquè nosaltres som un bon país, tapat i oprimit però som un país de món.
  Tots t'hauríem de donar les gràcies per representar Catalunya :D

  ResponElimina
 3. Gran feina la teva de donar a conèixer el país i els seus problemes!

  ResponElimina
 4. Hola Miquel!
  Estàs de sort. Poder representar Catalunya déu ser el màxim i donar-la a conèixer encara més.
  Salutacions
  sílvia

  ResponElimina
 5. Ben fet. Cadascú, des del seu àmbit, ha de defensar Catalunya al món. Salutacions!

  ResponElimina
 6. Et felicito. Crec que som molts els que t'hem d'agrair aquest gest perquè si tots els catalans que hi ha a l'estranger fessin el mateix que tu, Catalunya seria molt més reconeguda arreu del món del que ho és actualment.
  Adéu!

  ResponElimina
 7. Miquel et felicito, tu no em coneixes però jo a tu sí sobretot quan eres "petit", havia treballat amb el teu pare i el teu oncle al "super" Hotel Papi,bé salutacions i molts somriures, continua amb la tasca (més difícil a casa ) de fer pais.
  Josep
  jehrna13@xtec.cat

  ResponElimina
 8. perdona!
  jherna13@xtec.cat

  ResponElimina
 9. Ahhh per vos és un magnífic embaixador. Fora conyes. Tot el que sigui explicar la nostra condició i la nostra identitat a l'estranger em sembla magnífic. Tot i que aquesta explicació vingui condicionada per les opinions del qui les emet:)., vull dir que un català que se sentís del tot espanyol potser hagués donat una altra visió diferent...saludus

  ResponElimina
 10. Bona feina.
  N.S.

  ResponElimina
 11. Un aplaudiment d'un català (mig) exiliat a Alemanya. Em fa l'efecte que Catalunya deu ser un dels països del món amb més "ambaixadors", de tants catalans com anem pels "puestus" fent pedagogia delnostre país.

  Bona feina.

  ResponElimina
 12. molt bé, això es motiu de notícia d'un telenotícies! (però es clar... de quina televisió, si no en tenim cap que se senti... que se senti com et sents tu quan has representat a Catalunya)
  felicitats!

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.