04 de desembre 2009

Llegat Nazi?

Miquel
És ben sabut que un cop acabada la II Guerra Mundial molts dels alts càrrecs nazis hagueren de fugir lluny per no haver de patir les represàlies i condemnes dels aliats triomfadors. La declaració d'una amnistia mai es presentà com una possibilitat realista i l'ègida feixista es consumà als indrets més recondits; especialment a l'Amèrica del Sud i Xile en concret, on els alemanys mantenien estretes relacions gràcies a l'emigració alemanya del segle XIX.

Entre els destacats membres d'Odessa, l'Organització Dels Antics Militants de les SS, sobresurten noms con Adolf Eichmann i Alois Brunner, responsables directes de l'execució de més de tres milions de persones; Aribert Heim, més conegut com "Doctor Mort" per experimentar amb jueus a Mathausen; talment com Josef Mengele, que dugué a terme pràctiques similars al camp de concentració d'Auschwitz i fou anomenat amb el sobrenom d'"Àngel de la Mort".

Aquest últim, precisament, durant la seva etapa com a metge de l'infern polonès, cometé múltiples atrocitats empès per la seva passió per la genètica i l'eugenèsia, la branca de la medicina que busca la perfecció de la raça mitjançant la modificació genètica i el control d'aspectes físics i psicològics. Un cop acabada la guerra, Mengele, com tants altres, es desplaçà a Paraguai per caure en l'anonimat. La resta de la seva vida fou un anar i venir per diversos països sud-americans i alguna visita llampec a Europa, fins que es va desplaçar a Brasil on va morir estranyament ofegat a la platja el 1979.

Cândido Godói, Brasil, 2009. Aquesta petita localitat, situada al sud-oest del país, ha despertat recentment l'interès de la comunitat científica internacional. La males veus locals narren la història d'un doctor alemany que es passejava pel poble durant els anys seixanta tractant els pacients i recollint mostres de sang amb un laboratori mòbil. Avui dia, en aquest poble on només hi viuen poc menys de 7000 persones, la gran majoria de descendència alemanya i polonesa, s'hi poden trobar de forma extraordinària 38 parelles de bessons, un percentatge un 1000% més elevat que la mitja mundial.

Hi ha qui pensa que és tan sols una coincidència genètica puntual sense cap altra explicació, però una teoria alternativa defensa que Mengele hi té força a veure. Suposadament, el doctor nazi va seguir investigant en la perfecció de la raça al seu nou país d'acollida, i com es pot observar avui, amb resultats força contundents. Ara per ara, la implicació o no de l'"Àngel de la Mort" a Cândido Godói no ha quedat resolta, i tot i que hi ha molts indicis històrics que assenyalen en aquesta direcció, alguns genetistes es mostren més aviat escèptics sobre la qüestió. Mentrestant, els habitants de la localitat tampoc col·laboren excessivament amb els investigadors; com si els hi agradés mantenir el misteri, o millor, com si tinguessin quelcom a amagar.


10 Comentaris:

 1. hola, Miquel

  malauradament, aquest no és l'únic cas. I, pijor encara, no cal ni esmentar l'argument del nazisme per explicar actes i atrocitats realitzats en nom d'una suposada ciència que busca "la millora de la raça" (quin fàstic). Doctors com el que anomenes, n'hi ha molts en l'actualitat. Hi són a molts llocs, de manera pràcticament anònima i emparats pels governs.

  ResponElimina
 2. Quina atrocitat Miquel! Sempre que escolto a parlar del nazisme m'entra un no sé què que em corrou el cos i em fa bullir les venes. Em costa molt entendre com una persona humana pot tenir la ment tan perversa com per cometre tants crims.

  Pel que fa a la pràctica amb la genètica de l'Àngel de la Mort, m'he quedat prou de pedra. És un fet que realment desconeixia i com no, amb el teu bloc he arribat a saber.

  Una abraçada, crack!

  ResponElimina
 3. Hola Miquel!
  Volem modificar el clima (post xinès de fa uns dies) i la genètica. Els humans no tenim límitis :(
  salutacions
  sílvia

  ResponElimina
 4. Aquestes històries que expliques són realment fascinants.
  Crec que amb aquest percentatge de bessons no fa falta investigar molt per arribar a la conclusió que alguna cosa hi deu tenir a veure aquest personatge.
  Adéu!

  ResponElimina
 5. Aquestes històries són les quie ens animen a anar al cinema

  Evocacions

  ResponElimina
 6. Em sembla si no recordo malament que "Los Niños de Brasil" protagonitzada pel gran Gregory Peck explica la vida d'un doctor nazi exil.liat al Brazil que practica tota mena d'experiments en el seu nou país d'acollida. Bé podria ser que no fos casualitat....salud crack!

  ResponElimina
 7. @ Noctas
  Doncs no l'he sentit a dir mai aquesta pel·lícula, ja m'informaré.

  Gràcies a tots pels comentaris!

  ResponElimina
 8. Intriga / SINOPSIS: El Doctor Josef Mengele, conocido miembro del partido nazi alemán, se refugió en Brasil tras la caída del III Reich. Allí en Sudamérica consigue reunir a un grupo de jóvenes, militantes del Tercer Reich, para trabajar en un misterioso proyecto en el que puede proseguir con sus aberrantes experimentos. Un joven americano, Barry kohler, contacta con el cazador de nazis Ezra Liebermann, quien empezará a investigar y descubrirá el terrible plan de Mengele.
  Es una bona plei crack., t'agradarà segur!!!

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.