02 de maig 2010

Jutges Incompetents

Miquel
Les darreres setmanes s'ha parlat moltíssim dels jutges incompetents. La desafecció que es percep des de molts estaments polítics i socials en relació a la no sentència de l'Estatut porta dies obrint telenotícies i cobrint pàgines centrals als diaris. El millor de tot és que encara queda teca per repartir i la resolució no arribarà avui, ni demà, ni l'altre. No obstant, avui m'agradaria desmarcar-me de l'àmbit polític i oferir-me a una altra activitat repleta de jutges incompetents: us sona Teixeira Vitienes?

L'anècdota del partit d'ahir s'esdevé quan l'àrbitre li ensenya a Busquets la segona targeta groga per perdre temps quan anaven a substituir-lo, però no l'expulsa. El més esperpèntic de tot, però, arriba un cop finalitzat el partit. Els col.legiats, dedueixo que després de profundes cavil.lacions a les entranyes de l'estadi, han determinat a l'acta que la segona groga de Busquets era, de fet, per a un jugador del Vila-real per empènyer-lo mentre caminava cap a les banquetes. En canvi, a les imatges de televisió es veu de forma evident per a qui és la tarja, bàsicament perquè el jugador del Barça es troba a un pam del jutge.

Em pregunto si la federació actuarà d'ofici com tantes vegades (no) ha fet i posarà a Teixeira Vitienes en conserva fins que sàpiga prendre apunts. Si bé és cert que els àrbitres es troben sempre al punt de mira de totes les crítiques, no es pot confondre entre cometre errades puntuals i estar incapacitat per arbitrar. Fora bo que la IFAB, la FIFA, la UEFA, la FEF i companyia entenguessin d'una vegada que els àrbitres no són robots i s'equivoquen tan com els jugadors fallen gols cantats.

S'ha de ser constructiu; la meva solució? Fàcil: ni jutges d'àrea, ni xips dins la pilota, ni altres bajanades; un "jutge de càmera" a dalt de tot de l'estadi mirant el partit per la pantalla, i quan es produeix una jugada polèmica aquest pren una decisió de forma immediata que li comunica a l'àrbitre principal mitjançant l'auricular.

"Oh, però és que així es perd l'essència del futbol!" En un negoci que es mouen quantitats desorbitades de capital cada any el mínim que es pot demanar és que els jutges siguin competents, i si això vol dir recórrer a les màquines que així sigui. Potser hauríem d'organitzar uns referèndum on tots els aficionats, jugadors, entrenadors i directius poguessin opinar. A més a més, el G-14 s'hauria de reactivar i redactar un reforma exigint les modificacions a les federacions d'acord amb el resultat de la consulta. Ara que, ben mirat, el més probable és que res d'això mai acabi materialitzant-se perquè mai serem capaços de redactar un text unitari. Els jutges seguiran fent la seva i si el text acaba arribant a un òrgan competent preguem perquè se'l prenguin en consideració. També ens queda l'opció de separar-nos de tota quanta federació i tirar pel dret... Però, de que estàvem parlant?

5 Comentaris:

 1. Jo no estic gens posat en esports, però -a risc d'equivocar-me; ja em corregiràs si cal- diria que els americans utilitzen càmeres en els partits de... bèisbol? futbol? a l'hora de prendre decisions arbitrals. Em sona que és així, tot i que no ho juraria.

  Des del meu desconeixement esportiu, no entenc que no s'utilitzi la tècnica per fer una millor feina. Si hi ha photo finish per saber qui ha guanyat una cursa ajustada, perque no n'hi ha per saber qui ha comès una falta en futbol, per exemple?

  Mi no entender.

  Salut!

  ResponElimina
 2. Sí i no Miquel. Sí, perquè el joc esdevindria molt més just per a tots els equips. Llavors es deixarien d'escoltar paraules com Villarato, per exemple. Cada equip seria igualitari en el tracte i no hi haurien favoritismes que, com és sabut, sempre beneficien al Barça i al Madrid.

  I no, perquè és una mesura que només afectaria la cúpula del futbol, les altes esferes d'aquest esport. Imagina't un Mataró - Fundació Sánchez Llibre de juvenils, aquí per molt jutge de càmara que vulguis, és impossible, per mitjans econòmics dels clubs, de posar-lo en escena.

  És una bona idea, però inviable pel futbol modest.

  ResponElimina
 3. Només hi ha un problema amb el que proposes: quantes vegades, ni vient la repetició 200 vegades, els periodistes no es poden d'acord amb una jugada? Què faria doncs aquest jutge de càmera?

  Crec que ja s'ho ha plantejat força gent això de deixar de banda la Federació, però al cap i a la fi, es seguirien cometent errors.
  Adéu!

  ResponElimina
 4. Si fos talemnt com tu dius aquest any estaríem a la final de la chamipons, però l'any passat no haguéssim arribat..las gallinas que entran por las que salen. Una vegada tú ets l'afortunat i l'altra ets el perjudicat. No obstant no em sembla malament un jutge de camara amb pantalla al davant i que sigui el Pitxi Alosno que li digui Goootebor, gooteborg:)

  ResponElimina
 5. Hola Miquel!
  Campions. No han pogut amb nosaltres :)
  Felicitats, campió!
  sílvia

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.