16 de juny 2010

Mockus Culé

Miquel
Havent gairebé superat la ressaca post electoral de les eleccions de Can Barça em ve de gust fer-ne una valoració, que a més em serveix d'excusa per reactivar el blog després d'una temporada d'inactivitat a mode de descans un cop acabada la carrera. Aquest anàlisi potser tindria algun valor si s'hagués escrit abans de les eleccions, però què hi farem.

La campanya electoral ha estat ben estranya. Si bé és incontestable que el president sortint és el més prolífic de tots els que ha tingut el club i el que ha fet arribar el reconeixement de la marca Barça a més horitzons, determinades errades puntuals, no en la gestió però en el seu comportament com a màxim representant de la institució, van condicionar en desmesura els comicis del darrer diumenge. Un petit parèntesi: A més a més, com que hem demostrat que no destaquem per la nostra capacitat crítica, ens hem deixat ensabonar pel rebuig frontal que la pressió mediàtica, especialment la que provenia de l'estepa, ha traspuat en contra de Laporta. Així, set anys més tard i a pesar dels 70 títols aconseguits, algú havia decidit que era hora d'obrir finestres i fer net. Parlava dels errors personals, ho poden ser algunes paraules desafortunades, la famosa dutxa etílica o el despreniment d'alguna peça de roba de més, però no pas "barrejar el futbol amb la política", que de fet no ho va arribar a fer mai. Parlar del Barça és inevitablement parlar del país que representa, i Laporta sempre ha parlat en clau de país. No crec que també fos culpa seva que el club hagi estat sempre l'element catalanista més potent que mai hagi existit. Tanco parèntesi.

Parlava de les eleccions d'aquest cap de setmana. El resultat, com deia, fou estrany. El malaurat dofí del prolífic president quedava relegat a l'últim lloc amb un ínfim percentatge de vots. Potser perquè en realitat era el segon plat de Xavier Sala i Martín o potser perquè no ho ha sabut fer prou bé, el cas és que l'aval de Laporta no li ha servit per res. Segon per la cua, el senyor Ingla, un altre que anava com a producte de rebaixes al no deixar la cúpula d'Spanair presentar-se com a candidat a Ferran Soriano. Un missatge, al meu entendre, ambigu entre el continuisme i el trencament amb la gestió laportista juntament amb una presència més aviat dèbil del personatge van sentenciar la candidatura amb el 12% dels vots. De Rosell tothom en sap prou i espero que ho faci igual de bé que Laporta, almenys en la vessant esportiva.

En últim lloc, que no últim classificat, hi ha Benedito. Aquest home amagat en la penombra dels precandidats desconeguts fins que va sorprendre a tothom aconseguint les firmes necessàries per passar el tall. Fins i tot la cobertura mediàtica en fou irrisòria. Amb un missatge força clar i coherent, una pàgina web molt treballada i un eslògan aconseguit "el club a l'alçada de l'equip", la candidatura sorpresa de les eleccions. Durant la última setmana s'especulà amb la possibilitat que Benedito fes trontollar la fermesa de Rosell però al final no hi ha hagut color.

A l'altra banda de l'oceà, aquest cap de setmana es celebra la segona ronda de les eleccions colombianes. Un personatge singular, l'intel·lectual professor d'universitat Antanas Mockus, va aparèixer contra tot pronòstic com el possible successor de Álvaro Uribe al capdavant del govern colombià. Líder del partit verd i ex-president de la capital Bogotà, Mockus destaca per la seva sinceritat i honradesa dins les seves formes ortodoxes per escampar el missatge de prosperitat i seguretat apropant gent tradicionalment enfrontada degut a les diferències de classe. D'altra banda, alguns van veure en aquesta estratègia un excés de populisme i demagògia. Aquest cap de setmana hi haurà la segona volta però vistos els resultats de la primera ronda es podria gairebé afirmar que ens trobem davant del Benedito colombià.

És curiós com ambdós candidats tenien moltes possibilitats de donar la sorpresa segons el que es comentava als mitjans poc abans dels comicis, i en canvi es van quedar a anys llums d'un resultat positiu. En una acte polític Mockus va confessar que els metges li havien pronosticat dotze anys més de vida; doncs bé, també és possible que a Benedito li quedin dotze anys de travessia, algun esvalotat ja ha deixat anar que Laporta es tornarà a presentar a les eleccions d'aquí a sis anys...

6 Comentaris:

 1. Sincerament dubto que Laporta es torni a presentar d'aquí sis anys. El tema Benedito és digne d'estudi: crec que ha estat un senyor que, per la seva dialèctica distessa i directe, ha connectat molt i molt bé amb el soci indecís. Però bé, al cap i a la fi no hi ha hagut color. Esperem que el senyor Rossell tingui sort en la seva nova aventura: presidir el Barça.

  ResponElimina
 2. Si jo estava en contra de Laporta t'asseguro que no era només pel seu comportament, sinó bàsicament per la seva gestió del club. I a més, sí que ha barrejat futbol i política.

  No crec que Laporta es presenti a les pròximes eleccions, però sí que crec que ho farà Benedito, que tindrà molt de temps per preparar la campanya i ja el coneixerà més gent que en aquestes eleccions.
  Adéu!

  ResponElimina
 3. La Sandra Rossell és una nena pija que no sap ni on té la pitxa. L'únic que tenia una mica, només una mica, de capacitat oratòria era el Benedito. Però la Sandra tenia als mitjans de comunicació i el Bendto només es tenia a sí mateix i poca cosa més...en fi:)

  ResponElimina
 4. Aquí s'ha demostrat fins a quin punt en són d'influents els grans mitjans de comunicació. La victòria del Laporta fa set anys va ser un miracle. D'aquí que l'hagin estat desgastant tan brutalment tot aquest temps. Sembla que la gent hagi oblidat els 10 títols per any aconseguits. Una total injustícia.

  ResponElimina
 5. No crec que hi hagi cap tema del qual en sàpiga menys coses que de les eleccions del Barça. I mira que m'agrada seguir l'equip, i que espero que la nova junta seguirà fent les coses bones que s'han fet en aquests anys... però noi, ni he seguit el procés previ a les eleccions ni, francament, m'ha important gaire com ha anat.

  Serà la distància? Potser sí.

  ResponElimina
 6. @ Jordi
  Jo tampoc ho crec però amb els estatuts a la mà ho podria fer.

  @ Albert
  Per què ho creus això Albert? M'ho hauries d'explicar millor! :)

  @ Noctas
  En Benedito ha sigut la sorpresa de la campanya perquè que guanyés en Rosell tothom s'ho esperava. Segurament això li ha valgut per sortir amb més avantatge les properes eleccions.

  @ Albert B. i R.
  Aquest desgast encara dona una mica més de valor a la tasca que ha fet en Laporta a can Barça els últims set anys.

  @ Ferran
  La distància és un gran hàndicap, segur que sí! :) Jo em trobo a casa ara però si fos lluny segurament tampoc hagués seguit la campanya amb massa atenció.

  Gràcies pels comentaris!

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.