12 d’abril 2012

L'Estratègia de l'Elefant

Miquel
Romney serà el rival d’Obama a les properes eleccions per a la presidència del país. Tot i que encara no s’ha confirmat el nom del candidat republicà, és qüestió de temps que l’ex governador de Massachusetts obtingui els delegats republicans necessaris per a desempallegar-se del llast partidista i concentrar els seus esforços en derrotar Barack Obama.

 Precisament aquesta serà la clau perquè els republicans puguin aspirar a competir amb el present president. Si Santorum i Gingrinch, en menor mesura, són capaços de deixar l’orgull de banda, abandonar la cursa i evitar-li a Mitt Romney un desgast innecessari als estats on encara no s’han celebrat les primàries republicanes, aquest últim tindrà temps suficient per a dissenyar una estratègia efectiva per a derrocar el candidat a la reelecció. Tanmateix, sembla ser que de moment aquesta no és una opció. Santorum manté possibilitats d’adjudicar-se l’estat de Pennsylvania i, si bé aquest fet podria reforçar la seva candidatura, Romney té prou marge per mantenir-se en una posició còmode al capdavant dels seus companys de partit. 

De fet, hom té la sensació que el mateix Romney ja ha iniciat una modulació del seu discurs que en qüestió de setmanes haurà variat substancialment de l’actual. El cert és que aquest procés de primàries republicanes ha estat molt farragós. La ingloriosa quantitat de temps destinada pels candidats preferits en convertir les arenes de debat en un femer on llançar-se els plats pel cap mútuament en comptes de desenvolupar idees pròpies pot acabar essent una factura massa cara pel partit de l’elefant.

Posats a fer pronòstics, Obama revalidarà el seu mandat i seguirà sent la persona més poderosa del món. Només una revolució en l’enfocament electoral dels republicans americans, que porten jugant a fer de catalans tota la campanya, pot tenir una certa influència en el sentit del vot quan els nord-americans siguin cridats a les urnes el proper novembre. Entretant, Obama continua fent la seva sumit en la recuperació econòmica del país, especialment després que els resultats de creixement del darrer semestre de l’any passat no fossin els esperats. Així, mentre segueix compaginant la seva tasca a la Casa Blanca amb els actes de campanya, pot respirar tranquil perquè gran part de la feina ja li estan fent els altres.

Article publicat al Liberal.cat


2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.