23 de maig 2012

La Degradació d'un Poble

Miquel
Un camp de futbol acabat d'estrenar, dos pavellons poliesportius, dues piscines municipals, la possible construcció d'un teatre auditori polivalent... Els equipaments que gaudim els malgratencs són de cinc estrelles, tot i que la mentalitat del darrere ha estat de nou ric: l'ostentació innecessària quan existeixen problemes més importants per resoldre. No hi ha dubte que aquestes infraestructures afegeixen valor al poble encara que "en una societat sòlida i avançada, on les necessitats bàsiques dels seus integrants estan plenament cobertes, les millores en qualitat de vida i benestar social sovint depenen més de petits factors o detalls, a vegades intangibles, que no pas de grans canvis estructurals en els quefers diaris de les persones."

El fragment anterior és el paràgraf introductori d'un article que vaig escriure fa més de dos anys anomenat "Grafits: un problema quotidià"; a l'escrit en qüestió vaig denunciar la situació de les pintades al poble i explicar l'efecte que aquestes tenen en la percepció i seguretat ciutadana.

Dos anys més tard, amb unes eleccions locals pel mig, no ha canviat res; i mentre seguim a l'expectativa per quin serà el proper projecte grandiloqüent que s'executarà des del consistori, els malgratencs seguim vivint envoltats d'aquests guixots com si ens trobéssim en els barris més marginals de les grans metròpolis. Citant novament l'article de fa un parell d'anys, només puc reiterar que "pel bé de Malgrat, és hora d'afrontar el problema obertament, prendre mesures concretes i acabar d'una vegada per totes amb aquestes mostres d'incivisme tan comunes".

Aquest cop he enregistrat un vídeo, que cadascú n'extregui les seves conclusions.


5 Comentaris:

 1. A les pintades "de sempre" se li han afegit unes quantes de noves. Esta clar que si no es fa quelcom la cosa anirà a pitjor. Video sencill però convincent. M' agrada!

  ResponElimina
 2. i despres que vinguin a vendras la moto

  ResponElimina
 3. Com es veu molt ben reflectit, aquest un petit exemple d'espai degradat de malgrat de mar, encara que com aquest carrer n'hi han varis, sense parlar del mal estat de molts arbres i de la jardineria tot i que venguin d'una forma incomprensible que estan a la "prieme liegue" d'espais verds.
  Algunes obres, si que han millorat molt el poble, però evidentment una mica de pintura i manteniment que és algo completament assumible no es pot deixar tot d'aquesta manera. Uns contrastos brutals, com la mateixa societat actual.

  ResponElimina
 4. @ Enric
  A la nit fa por i tot passejar per segons quins carrers.

  @ segon Anònim
  Suposo que tot és qüestió de prioritats, i potser a Malgrat fa un temps que no les tenim gaire clares.

  ResponElimina
 5. La majoria de pintades que surten al vídeo son del boom que va haver-hi entre 2002 i 2006. Han tingut temps de netejar-les. Hauries de saber que el graffiti forma part d'un moviment cultural mundial i com a tal, tindries que tenir-li un mínim de respecte. Lo més lògic seria que les administracions públiques s'encarreguéssin de mantindre un nivell sostenible de grafits per a que no afectin a agents sensibles a l'entorn "marginal" com tu. "Mesures concretes ja en prenen, he hagut de còrrer un parell de vegades fugint de la policia durant la meva adolescència. També s'hauria de promocionar. La majoria dels meus amics que ençà es dedicaven a fer graffitis, avui dia treballen en professions relacionades amb aquest art. Comprenc perfectament i comparteixo que les parets estan fetes merda, però castigant no crec que s'arribi gaire lluny,

  ResponElimina

2017. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria. Amb la tecnologia de Blogger.